< Tagasi

6. juunil kell 17.00 avatakse Sagritsa muuseumis Karepal näitus

04.06.2021
Uus näitus Sagritsa muuseumis pühendatakse iidsele keraamika valmistamismeetodile
 
Pühapäeval, 6. juunil kell 17.00 avatakse Sagritsa muuseumis Karepal näitus, mis on pühendatud puudega köetavas ahjus keraamika põletamise iidsetele ja uutele tavadele. Näitusel osalevad oma töödega inimesed, keda  ühendab kirg selle tõeliselt väljakutseid pakkuva tehnika vastu.  

Näituse nimi on loodud vahvalt haikusse ning kirjeldab keraamika valmistamise protsessi:
Lendtuha tuules


Söepadja hõõguses
Koonused kummardavad maani
Savi


Väljapanek on inspireeritud Richard Sagritsa abikaasa Alice Sagritsa keraamikaarmastusest ning kõik näitusel olevad esemed on valminud puuküttega keraamikaahjudes. Ahjudest on esindatud võimas, 2- kambriline noborigama tüüpi keraamikaahi Kaljurahnul, Viljandimaal ning Linnaaluste unikaalne ahi Raplamaal. Põletus sellistes ahjudes on pikalt ette valmistatud protsess, mis algab esimesel päeval esemete glasuurimisega ahju juures, järgmisel päeval pakitakse ahju kambrid ning siis algab põletus, mis kestab järgemööda kuni 40 tundi.  

Näituse kuraator Ann Nurga sõnas: „Oma osa põletuse õnnestumisel mängivad ilm, puud, põletusmeeskond ning esemete asetus ahjus, kus töödele jätab jälje ahjus jõena voolav tuli ja lendav tuhk.“ Keraamika puupõletus on iidne ja müstiline tule taltsutamise kunst, mille tulemusena sünnivad ahjus kordumatud teosed, tegemist on kui materjali peenhäälestamisega. Pärast esemete ahju asetamist ja ahju ukse kinni ladumist jääb kuni ahju jahtumise ja avamiseni põletuse tulemus saladuseks.  

Näitusel osalevad keraamikud Margit Terasmees, Piret Lemsalu, Urve Konksi, Pille Kaleviste, Evelin Saul, Kaie Pungas, Ene Tapfer, Krista Nagel, Moyo Eivas, Aigi Orav, Mare Tani, Maarja Jalasto, Karmen Kevvai, Margit Mald, Elysia Athanatos, Katja Zaspa ja Ann Nurga. 

Näitus on avatud Karepal Sagritsa muuseumi rehealuses 6.06-1.07.2021.  

Foto avatavalt näituselt. Erakogu.

Lisainfo:
Ann Nurga
+372 56494741 


Sagritsa muuseum
sagritsamuuseum@svm.ee
+372 53930957